Tulonhankkimislaina
Tulonhankkimislaina eli tulonhankkimisvelka on lainatyyppi, jonka tarkoituksena on lainan nimen mukaisesti verotettavien pää- tai ansiotulojen hankkiminen. Tulonhankkimislainaa hyödyntävät tyypillisesti osake- ja rahastosijoittajat ja asuntosijoittajat, sillä lainan korot voi vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa.
Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin tulonhankkimislainaan sekä millaiseen käyttöön se soveltuu. Kerromme myös lainatyypin riskeistä ja erityispiirteistä.
Tulonhankkimislainan käyttötavat
Tulonhankkimisvelaksi määritellään velka, joka kohdistuu veronalaisen tulon hankintaan. Tulo voi olla juoksevaa (esimerkiksi kuukausittain toistuvaa) tuloa, kuten vuokratuloa, tai perustua täysin arvonnousuun.
Tulonhankkimislaina soveltuu monipuolisesti erilaisten sijoituskohteiden hankintaa varten. Seuraavassa esittelemme joitakin tulonhankkimisvelan tyypillisimmistä käyttökohteista.
Osakkeiden tai rahastojen hankinta
Monet pankit tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden nostaa niin kutsuttua sijoituslainaa. Kyseessä on tällöin tulonhankkimisvelka, jonka korot voi vähentää verotuksessa.
Lainan vakuutena toimivat osakkeet tai rahastot, jotka sijoittaja ostaa yleensä pankin palvelun kautta. Sijoituslainan korkotaso vaihtelee tapaus- ja pankkikohtaisesti, mutta koska arvopaperit toimivat lainaan vakuutena, lainaa voi saada hyvinkin houkuttelevalla korolla.
Metsäsijoittaminen
Tulonhankkimislainan avulla voi hankkia myös metsää. Metsä on monelle suomalaiselle tärkeä, suhteellisen vakaa sijoituskohde. Se myös tuottaa tasaista, maltillista tuottoa vuodesta toiseen.
Metsäsijoittaminen vaatii jonkin verran perehtymistä, sillä metsä vaatii tuottaakseen myös hoitoa. Toisaalta ajatus omasta metsästä on monen mielestä todella houkutteleva.
Vuokra-asunnon hankinta
Asuntosijoittaja voi nostaa tulonhankkimisvelkaa vuokra-asunnon hankintaa varten. Edellytyksenä velan korkojen vähentämiselle on, että asunto on aidosti tulonansaintakäytössä. Ei siis riitä, että vuokraa asunnon sukulaiselle tai tutulle nimellisesti, esimerkiksi pelkkää vastikesummaa vastaan.
Mihin tulonhankkimisvelan vähennysoikeutta ei voi käyttää
Tulonhankkimisvelka on nimensä mukaisesti tarkoitettu verotettavien pääomatulojen tai ansiotulojen hankintaa varten. Esimerkiksi seuraavat, tavalliset korkotyypit eivät lukeudu tulonhankkismivelan piiriin
- opintolainan korko
- huojennettu viivästyskorko
- veron viivästyskorko
- vapaaehtoisen eläkevakuutuksen hankinta
- korkotulon lähdeveron alaisen tulon hankinta
- sellaisen lainan korko, jossa lainan käyttötarkoituksena on verottoman tulon hankinta
- asuntolainan korko
- kulutusluottojen, autolainojen ja muiden kuluttajille tarkoitettujen lainojen korot
Asuntolainan korkokulut olivat aikanaan laajasti vähennyskelpoisia, mutta nykyään vähennysoikeutta ei ole. Vähennysoikeus päättyi täysin vuoteen 2023. Asuntolainan korkovähennysoikeudessa ei ollut kyse tulonhankkimisvelasta, vaan asuntolainan korkokuluja kohdeltiin erillisenä korkotyyppinä.
Tulonhankkimisvelan korot ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia
Kaikki tulonhankkimisvelan korot ja tulonhankkimisvelkaan kuuluvat liitännäiskulut kuten lainan avausmaksu ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta tarvittaessa ne voidaan vähentää ansiotulojen verotuksessa alijäämähyvityksenä.
Tulonhankkimisvelan vähennyskelpoisuuteen ei vaikuta se, onko tulonlähde muodoltaan arvonnousuun perustuva vai tuottaako se sijoittajalle juoksevaa tuloa, kuten vuokra- tai osinkotuottoa. Yleensä tulonhankkimisvelkaa käytetään pääomatulojen hankkimiseksi, mutta laina on mahdollista nostaa myös ansiotulojen hankkimista varten.
Myös takausvelan korot ovat tiettyjen ehtojen täyttyessä vähennyskelpoisia. Korot voi vähentää vain sellaisista lainoista, jotka ovat alun perin kohdistuneet elinkeinotoimintaan tai maatalouteen.
Näin vähennysoikeus toimii
Tulonhankkimislainan korot voi vähentää verotuksessa täysimääräisesti. Näin ollen saatava verohyöty on sama kuin kuluttajan tulojen veroprosentti. Veroprosenttiin taas vaikuttaa se, onko kyseessä pää- vai ansiotulojen verotus.
Esimerkkitapauksessa 1000 euron, pääomatulona verotetun koron veroprosentti on 30 %, jolloin korkohyödyksi tulee 300 euroa. Maksettavaa jää siis 700 euroa eli hyöty on merkittävä. Olennaista on myös muistaa, että vähennyskelpoisia ovat ainoastaan korkomenot, ei itse pääoma.
Varmista velan oikea käyttötarkoitus veroilmoituksessa
Tulonhankkimisvelan vähennyskelpoiset korkomenot vähennetään aina sen kalenterivuoden verotuksessa, jonka aikana korot on maksettu. Pankit ilmoittavat tiedot lainasta ja maksetuista koroista suoraan Suomen veroviranomaiselle, mutta toisinaan lainan käyttötarkoitus on väärin tai sitä ei ole merkitty lainkaan. Tällöin asian korjaaminen on kuluttajan vastuulla.
Kun lainan käyttötarkoitus pysyy samana, yleensä riittää, että korjauksen tekee kerran. Asia on kuitenkin hyvä tarkistaa vuosittain. Lainan käyttötarkoituksen korjaaminen käy helpoiten Omavero-palvelussa, esimerkiksi veroilmoituksen yhteydessä. Jos ilmoituksen haluaa tehdä perinteisesti paperilla, oikea lomake on 50B (Pääomatulot ja niistä tehtävät vähennykset).
Käytä tulonhankkimisvelkaa harkiten
Koska tulonhankkimisvelan korot voi vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa, on erityisesti moni sijoittaja pyrkinyt kasvattamaan sijoitussalkun kokoa velkavivun avulla. Lainaa kannattaa kuitenkin nostaa vain kohtuullinen summa, sillä lainan käyttöön liittyy myös riskejä.
Sijoittajan on tärkeää ymmärtää lainan vipuvaikutus, jonka johdosta tuloksena voi olla korkeamman tuoton sijaan myös suurempi tappio. Siinä missä vaikkapa metsän arvo ei todennäköisesti koskaan laske nollaan, voi yksittäinen osakehankinta menettää arvonsa kokonaan. Myös esimerkiksi sijoitusasunnon arvo voi laskea huomattavasti alle lainan nimellisarvon, jolloin sijoitusasunnon myymisestä saatavat tulot eivät kata lainasummaa.
Yllä olevia tilanteita voi ehkäistä käyttämällä erilaisia tulonhankkimislainoja vain kohtuudella. Lisäksi on hyvä pyrkiä hajauttamaan sijoituksia ja suosia turvallisia, arvonsa hyvin säilyttäviä sijoituskohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi laajasti hajautetut rahastosijoitukset. Kuten sijoituksissa ylipäänsä, kaikkia munia ei koskaan kannata laittaa samaan koriin.
Yhteenveto
Tulonhankkimisvelka eli tulonhankkimislaina on sijoittajien suosima lainatyyppi, joka on tarkoitettu veronalaisen tulon hankintaan. Tulo voi perustua joko arvonnousuun tai juoksevaan tuloon kuten vuokraan. Velkatyyppi soveltuu esimerkiksi sijoituskiinteistön, talliosakkeen, arvopapereiden tai metsän hankintaan.
Toisin kuin useimmissa kuluttajilla tarkoitetuissa lainatyypeissä, tulonhankkimisvelan korot ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia verotuksessa. Vähennysoikeuteen liittyy joitakin ehtoja, esimerkiksi sijoitusasunnon on oltava aidosti tulonhankkimiskäytössä. Lainan käyttötarkoitus tulee korjata itse verotuksessa oikeaksi, mikäli käyttötarkoitus on verottajan tiedoissa väärin.
Tulonhankkimisvelkaa ei voi nostaa omaan käyttöön tarkoitetun asunnon tai esimerkiksi remontin rahoittamiseen, vaan näitä käyttötarkoituksia varten on olemassa omat lainatyyppinsä. Esimerkiksi opintolainan, asuntolainan tai kulutusluoton korkoja ei siis voi vähentää verotuksessa.