Etusivu » Auton renkaat netistä

Auton renkaat netistä

Yhä useampi kuluttaja tekee ostoksia verkkokaupoissa säännöllisesti jopa viikoittain. Tämä ei ole mikään ihme, sillä verkkokauppa on lyömätön asiointikanava, jossa voi asioida koko Suomi asuinpaikasta riippumatta.

Auton renkaat netistä – Kesärenkaat ja talvirenkaat edullisesti

Tiesitkö, että voit välttää jonottamisen ja ostaa myös autonrenkaat netistä edullisesti? Käytössäsi on laaja valikoima ja voit vertailla erilaisia renkaita helposti. Renkaat toimitetaan kätevästi kotiovellesi tai joissakin tapauksissa voit myös tilata ne verkkokaupan yhteistyökumppanina toimivan huollon tiloihin. Ostokokemus netissä on huippuluokkaa.

YritysKuvausOstoksille
Renkaat.comRenkaat.com on hintojen ja tuotteiden vertailupaikka kaikenlaisille renkaille ja vanteille. Taustalla toimiva TyretNET vertailusivusto toimii yli 50 maassa.Siirry ostoksilleArrow
Renkaatvaihtoon.fiRenkaatvaihtoon.fi:n omistaa Bythjul Norden AB, joka on yksi pohjoismaiden suurimpia rengasalan verkkokauppoja. Keskusvarasto sisältää yli 50 000 tuotetta.Siirry ostoksilleArrow
Skruvat.fiSkruvat on pohjoismainen autonosien verkkokauppa. Jatkuvasti kasvava yli 500 000 tuotteen kuvasto tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita autonosia autoosi.Siirry ostoksilleArrow
Svenska GummihusetSvenska Gummihuset tarjoaa uusimmat mallit kaikilta tunnetuilta rengasvalmistajilta.Siirry ostoksilleArrow
Tirendo.fiTirendo.fi tarjoaa laajan valikoiman renkaita. Yli 19 000 renkaita kaikissa hintaluokissa, laaja valikoima tuotemerkkejä.Siirry ostoksilleArrow
RengastukkuritRengastukkurit verkkokaupanvalikoimasta löydät yli 14 000 erilaista rengasta ja 24 000 vannetta eri hintakategorioissa ja merkeissäSiirry ostoksilleArrow

Kuinka hankin oikeanlaiset renkaat?

Hankittaessa renkaita netistä voi eteen tulla pulma, kuinka hankkia oikeanlaiset ja sopivat renkaat autoon. Tämä on kuitenkin varsin helppoa, sillä renkaiden koon ja muut ominaisuudet voi tarkistaa useasta paikasta. Tarvittaessa myös asiantuntijoilta saa apua sopivan mallin valintaan.

Tarkista renkaiden koko ohjekirjasta

Auton ohjekirjassa on määritelty omaan autoon sopiva rengaskoko. Yleensä mahdollisia rengaskokoja on useampia, joista voi valita mieleisensä. Kesärenkaat ovat myös usein eri kokoa kuin talvirenkaat ja niissä on erilaiset vanteet. Kesärenkaiden perusteella ei siis aina kannata ostaa talvirenkaita.

Hyvä vinkki on myös katsoa auton nykyisiä renkaita ja ostaa samankokoiset. Renkaan kylkeen on merkitty sen leveys, profiili ja vanteen koko. Profiililla tarkoitetaan renkaan vanteen päälle tulevan osan korkeutta. Esimerkiksi merkintä ”205/60/R15” tarkoittaa, että renkaan leveys on 205 mm, profiili 55 prosenttia leveydestä ja vanteen tuumakoko on 15.

Valitsemalla samalla numero- ja kirjainyhdistelmällä varustetut renkaat kuin autossa nykyään on, voit varmistua, että ne ovat oikeanlaiset. Olettaen tietysti, että kyseessä ovat saman vuodenajan renkaat.

Verkkokauppa palvelee ja auttaa

Monet verkkokaupat tarjoavat myös mahdollisuuden etsiä autolle sopivat renkaat auton rekisterinumeron perusteella. Aina haut eivät tuota tulosta, mutta usein ne ovat varsin näppäriä.

Mikäli haku ei toimi tai haluaa olla varma oikeasta valinnasta, kannattaa olla yhteydessä verkkokaupan asiakaspalveluun, joka auttaa valinnassa. Samalla sinulle osataan suositella useampia sopivia vaihtoehtoja. Kertomalla tarkemmin ajotavoistasi ja olosuhteista, joissa ajat, saat juuri itsellesi sopivia suosituksia. Vaikka kauppa on netissä, ovat paikalla silti parhaat asiantuntijat.

Mistä tietää, että renkaat ovat heikkokuntoiset?

Kun renkaanvaihto lähestyy, moni alkaa miettiä, ajaisiko vanhoilla renkailla kuitenkin vielä yhden kauden vai onko aika vaihtaa uudet. Vaikka laki ohjaa osaltaan sopivaa vaihtoväliä, on todellinen vastuu kuljettajalla tai auton omistajalla. Paras aika on ehdottomasti liian aikaisin kuin yhtään liian myöhään.

Laki säätelee minimiurasyvyyden

Laissa määritellään tarkasti, milloin renkaat tulee viimeistään vaihtaa. Kesärenkaiden pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 mm ja talvirenkaiden 3 mm. Kuitenkin turvalliseen ajoon tulisi urasyvyyksien olla vähintään 4 mm (kesärenkaat) ja 5 mm (talvirenkaat). Minimisyvyydet ovat nimenomaan ehdottomat minimit.

Kolikkotesti auttaa

Monelle tuttu on myös niin sanottu kolikkotesti, jossa auton renkaiden urasyvyyttä mitataan asettamalla renkaan uraan kahden euron kolikko. Syvyys mitataan renkaan keskeltä pääuran kohdalta. Kahden euron kolikossa on hopean värinen reunus, joka on noin 4 mm:n levyinen. Mikäli reunus mahtuu kokonaan uraan, on renkaassa sopivasti kulutuspintaa.

Seuraa myös nastojen kuntoa

Mikäli autossasi on nastarenkaat, tulee myös nastojen kuntoa ja määrää seurata. Jos nastoja on kussakin renkaassa alle 75 % alkuperäisestä määrästä, tulee renkaat vaihtaa.

Nastojen puuttuminen heikentää olennaisesti renkaan pitoa liukkaalla, eivätkä renkaat ole enää turvalliset. Sama vaikutus on sillä, jos renkaassa on runsaasti katkenneita nastoja. Käy nastat läpi säännöllisesti silmämääräisesti.

Huomioi renkaan ikä ja valmistusajankohta

Vaikka renkaat olisivat vielä ulkoisesti hyväkuntoiset, ei renkaan käyttöiän tulisi olla yli kuusi vuotta eikä valmistuksesta saisi olla kulunut yli 10 vuotta. Renkaan valmistusajankohta on helppo katsoa renkaan kyljestä DOT-merkinnästä.

Esimerkiksi ”DOT D4ER GWEG 3508” -sarjan viimeinen osa 3518 kertoo, että renkaat on valmistettu viikolla 35 vuonna 2018. Kaksi muuta osaa ovat valmistajan tietoja valmistuspaikkakunnasta tai tehtaasta.

Tarkista ulkoiset vauriot

Renkaat ovat liikenteessä alttiita myös ulkoisille vaurioille. Tällaisia ovat esimerkiksi pisto- tai viiltohaavat, halkeamat, pullistumat ja lommot. Renkaiden kunto tulisikin tarkistaa säännöllisesti. Hyvä aikaväli on noin kerran kuukaudessa tai aina kun on lähdössä pidemmälle matkalle.

Mikäli renkaassa on vaurio, esimerkiksi naula, rengas kannattaa vaihtaa mahdollisimman pian. Vaurio voi rikkoa renkaan nopeastikin ja matka voi katketa arvaamatta ja huonoimmalla mahdollisella hetkellä.

Renkaiden kuntoa tulee tarkkailla myös ajaessa. Pienemmätkin vauriot voivat oireilla esimerkiksi meluna tai renkaan vetämisenä tiettyyn suuntaan.

Säilytä renkaat oikein

Myös renkaiden säilytyksellä voi vaikuttaa renkaiden käyttöikään. Vaikka moni säilyttää renkaita rengashotellissa, voi renkaita säilyttää turvallisesti myös kotona. Kun muistat nämä vinkit, et altista renkaitasi ennenaikaiselle vanhenemiselle:

  • Säilytä renkaat aina pimeässä. Erityisesti suora auringonvalo ja uv-keinovalo on haitallista renkaille
  • Sopiva säilytyslämpötila on noin 0–25ºC
  • Renkaiden ei tule olla alttiina sateelle tai muulle vedelle
  • Renkaisiin ei tule säilytyksen aikana kohdistua vääntymistä tai puristumista
  • Renkaita ei tule säilyttää kemikaalien lähellä

Mikäli säilyttää renkaat kotona, niissä on yleensä myös vanteet. Vanteelliset renkaat on helpointa säilyttää pinottuna. Huomioi, että renkaiden säilyttäminen taloyhtiön häkkivarastossa voi olla kiellettyä paloturvallisuuden vuoksi.

Milloin renkaat pitää vaihtaa?

Jokainen Suomessa ympärivuotisesti liikkuva auto tarvitse alleen sarjan sekä kesä- että talvirenkaita. Kaikkiin vuodenaikoihin sopivia joka sään renkaita ei Suomessa ole.

Nykyinen, 1.6.2020 voimaan tullut tieliikennelaki antaa renkaiden vaihdossa enemmän vapautta ja vastuuta autoilijalle. Nykyään talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, kuitenkin vain kun keli edellyttää talvirenkaiden käyttöä. Niin ikään talvirenkaita saa käyttää myös tämän ajanjakson ulkopuolella, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Suomessa renkaanvaihdon aikatauluun voi vaikuttaa suuresti myös asuinpaikka. Kun eteläisessä Suomessa tiet ovat jo sulat, voi pohjoisessa olla vielä täysi talvi. Mikäli ajat vääränlaisilla renkailla, sinun on tarvittaessa pystyttävään perustelemaan niiden käyttö esimerkiksi poliisille. Vaikkapa pohjoiseen lähitulevaisuudessa suuntautuva lomamatka voi olla tällainen syy.

Tienpinnan ollessa sula, kesärenkaat ovat aina huomattavasti turvallisempi valinta kuin talvirenkaat. Lisäksi nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja aiheuttavat melua sulalla kelillä ajettaessa. Kitkarenkaissa vaihtoaika antaa enemmän pelivaraa, mikäli yhtenä päivänä sataa lunta ja toisena on 10 astetta lämmintä.

Mitkä ovat kesä- ja talvirenkaiden erot?

Sekä kesä- että talvirenkailla on oma tarkoituksensa ja molempia on syytä käyttää oikea-aikaisesti. Väärillä renkailla ajaminen on sekä vaarallista, että se lyhentää renkaiden oletettua käyttöikää.

Talvirengasvaihtoehdot

Talvirenkaiksi voi Suomen olosuhteissa valita kitka- tai nastarenkaat. Kitkarenkaissa ei ole nastoja, vaan niiden pito perustuu lamelleihin, jotka tulevat esiin renkaista kiihdytyksen ja jarrutuksen aikana. Nastarenkaissa renkaan pintaan on upotettu metallista valmistettuja nastoja, jotka parantavat renkaan pitoa ja jarrutusvoimaa talvisissa olosuhteissa.

Toisinaan kuulee puhuttavan myös niin sanotuista joka sään renkaista. Käytännössä ei kuitenkaan ole olemassa renkaita, jotka toimisivat optimaalisesti Suomen olosuhteissa ympärivuotisesti.

Kesärengasvaihtoehdot

Kesärenkaiden suhteen ei tarvitse tehdä valintaa samalla tavalla kuin talvirenkaissa, sillä kaikki kesärenkaat pohjautuvat samantyyppisiin pito-ominaisuuksiin. Tämä ei tarkoita että kesärenkaissa ei olisi eroja, tai että kesärenkaiden suhteen laatu olisi vähemmän tärkeä tekijä kuin talvirenkaissa. Kesärenkaissa erityisesti pito märällä tiellä on tärkeä tekijä.

Talvirenkaiksi kitkat vai nastat?

Sekä kitka- ja nastarenkaat sopivat hyvin talvirenkaiksi pohjoismaisiin olosuhteisiin, kun ne on valittu oikein. Molemmissa on hyviä ja huonoja puolia ja kummallakin on tukijansa.

Seuraavassa on esitelty renkaiden hyviä ja huonoja puolia. Nastarenkaiden osuus Suomen liikenteessä on tutkimusten mukaan noin 70–80 % eli nastarenkaat ovat selvän enemmistön valinta. Monille myös kitkarenkaat ovat kuitenkin kätevä ja sopiva valinta.

Nastarengas pitää parhaiten

Kitkarenkaat ovat pitävyydessä nastarenkaiden veroiset, kun ajetaan kuivalla ja lumisella tienpinnalla, mutta jäisellä tiellä pito on nastarenkaita heikompi. Tämän merkitys korostuu, kun ajetaan vaihtelevissa olosuhteissa sekä pienemmillä ja mutkaisilla teillä.

Myös oman auton turvallisuus ja ikä voivat vaikuttaa rengasvalintaan. Mikäli autossa on kehittyneitä ohjausjärjestelmiä, jotka lisäävät turvallisuutta, parantavat nämä myös kitkarenkaiden turvallisuutta.

Kitkat tuovat joustavuutta

Kitkarenkaiden etuna on se, että ne voi vaihtaa auton alle jo hyvissä ajoin ennen kuin talvi yllättää useimmat autoilijat. Samalla välttyy renkaanvaihtojonoilta. Myös keväällä lämpötilojen sahatessa nollan molemmin puolin, voi kitkarenkaita pitää turvallisesti pidempään.

Toisinaan auton käytössä on mahdollista joustaa enemmän, toisinaan vähemmän. Mikäli esimerkiksi töihin tulee päästä autolla kelillä kuin kelillä, on nastarengas tässä tilanteessa ehdoton valinta. Kitkarenkaat valitsemalla kannattaa liikkumista välttää pahimmilla keleillä, mikäli vain suinkin pystyy.

Nastat sopivat aloittelevalle kuljettajalle

Myös kuljettajan kokemus voi olla määrittävä tekijä, minkälaisia renkaita kannattaa suosia. Vaikka autoillessa tulisi aina välttää äkkiliikkeitä, saattavat kokeneemmat kuljettajat sortua niihin helpommin. Nastarengas pitää kitkarengasta paremmin jäisellä pinnalla.

Kaikki talvirenkaat eivät sovi pohjoismaisiin olosuhteisiin
Kitkarenkaiden valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että rengas on suunniteltu pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivaksi. Suurin osa rengasvalmistajista valmistaa sekä Keski-Euroopan ilmastoon että pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia kitkarenkaita. Näistä Keski-Euroopan olosuhteisiin suunnitellut renkaat eivät ole turvalliset suomalaisissa talviolosuhteissa.

Erityisesti mikäli olet ostanut auton Keski-Euroopasta, voivat sen talvirenkaat olla suomalaiseen ilmastoon vääränlaiset. Suomessa myytävät autot sen sijaan ovat järjestään varustettuja oikeanlaisilla kitkarenkailla. Mikäli olet epävarma, selvitä aina renkaidesi sopivuus Suomen talveen.

Ostamalla renkaat laadukkaasta suomenkielisestä verkkokaupasta varmistat, että saat autoosi varta vasten pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitetyt kitkat. Suomalaisissa verkkokaupoissa kuluttajille markkinoidaan vain olosuhteisiimme sopivia ja niissä toimivia renkaita.

Miten löytää hyvät renkaat?

Sekä kesä- että talvirenkaita testataan erilaisilla testeillä. Testituloksia lukemalla löydät vaivattomasti tutkitusti turvalliset ja hyvät renkaat. Myös moni rengasmyymälä järjestää omia testejään, mutta järjestäviä tehoja on paljon erilaisia. Tämän johdosta myös tuloksissa on paljon eroja.

Mikäli et halua tutustua testituloksiin, voit tiedustella palvelevalta verkkokaupalta autollesi sopivia, laadukkaita renkaita eri hintaluokissa. Usein kauppiaalla on suosikkimerkki, jonka hän on todennut käytössä laadukkaaksi ja jota useimmat asiakkaat suosivat.

Mitä testeissä testataan?

Kesärengastesteissä testaan jarrutuksen pitoa ja ajo-ominaisuuksia niin märällä kuin kuivalla alustalla. Tämän lisäksi testattavia kohteita ovat esimerkiksi melutaso, ajomukavuus sekä renkaiden vierintävastus. Yksittäisessä testissä käytetään aina samaa autoa, jotta tulokset eri renkailla olisivat mahdollisimman vertailukelpoiset.

Talvirengastestit tehdään aina talvella. Esimerkiksi Lapissa ja Keski-Euroopassa tehdään paljon rengastestejä. Nastarenkaita testataan erityisesti jäällä, kitkarenkaita taas lumella. Alustana käytetään sekä jäistä, märkää että kuivaa alustaa ja testeillä simuloidaan erilaisia väistöliikkeitä sekä esimerkiksi reaktioaikaa hirveen.

Testien tulokset voivat vaihdella paljonkin, sillä testeissä on aina mukana vain rajallinen joukko testattavia renkaita. Valitsemalla useammassa testissä hyvin menestyneet renkaat löydät todennäköisesti laadukkaat renkaat.

Voiko halpa olla hyvä?

Kaikilla ei ole käytössä renkaiden hankintaan suuria summia. Renkaita valitessa voikin syntyä kiusaus päätyä hieman halvempaan vaihtoehtoon.

Renkaissa halpa ei automaattisesti tarkoita aina huonoa, vaan kyseessä voivat olla isomman brändivalmistajan niin kutsutut kakkosrenkaat. Nämä renkaat edustavat usein hieman vanhempaa tekniikkaa tai pintakuviointia, mutta ovat kaiken kaikkiaan melko samanlaiset kuin uudempi brändituote.

Toisinaan myös halvempien renkaiden kesken järjestetään rengastestejä, joissa verrataan nimenomaan hieman edullisempia malleja keskenään. Näiden testien tuloksia voi käyttää apuna haarukoimaan laadukkaat renkaat myös hieman pienemmällä budjetilla.

Turvallisinta on joka tapauksessa jättää kaikkein halvimmat, tuntemattoman valmistajan valmistamat renkaat hyllyyn ja pohtia, löytyisikö keskihintaisesta luokasta itseä miellyttävä malli.

Tutustu EU-merkintään

EU-merkintä tiivistää renkaiden tärkeimmät ominaisuudet yksinkertaiseen muotoon. Sen tehtävänä on arvioida renkaiden ominaisuuksia puolueettomasti esimerkiksi märkäpidon, rengasäänen ja vierintävastuksen suhteen. Merkintä tekee renkaiden valinnasta helpompaa kuluttajalle.

Tiedot löytyvät tarrana tai netistä

EU-merkintä on renkaan pintaan kiinnitetty tarra. Nykyään se on pakollinen kaikissa uusissa myytävissä renkaissa paitsi nastarenkaissa. Tarran tiedot löytyvät myös renkaita myyvän verkkokaupan sivuilta.

EU-rengasmerkintä on uudistunut vuonna 2021. Suhteessa aiempaan vuoden 2012 merkintään, uudistus tuo selkeämmin esiin renkaan talviominaisuudet. Tarraan on myös lisätty QR-koodi, jolla voi tarkastella renkaan tietoja matkapuhelimen näytöllä.

Tärkeimmät uudistukset

Merkittävimmät uudistukset suhteessa vanhaan merkintään ovat:

  • Renkaan valmistajan nimi ja mallitunniste. Samasta yhteydestä löytyvät myös renkaan kokomerkinnät sekä suurimman sallitun ajonopeuden kertova rengasluokka.
  • QR-koodi, joka vie eurooppalaisten renkaanvalmistajien EPREL-tietokantaan. Tietokannasta löydät kaikki tiedot renkaista sekä mallin valmistuksen aloitus- ja lopetusvuoden.
  • Lumi- ja jäämerkintä. Erityisesti pohjoismaissa tarvitaan hyvää jääpitoa, kun taas Keski-Euroopassa korostuu märkäpito. Yleisesti märkäpito ja jääpito ovat toisensa poissulkevia ominaisuuksia.
  • Vanhat merkinnät: Vanhoista merkinnöistä voimassa ovat edelleen märkäpito, polttoaineluokka sekä renkaiden meluluokka.
  • Märkäpito kertoo, kuinka hyvin rengas pysyy jarruttaessa märällä tiellä. Tämä on erityisen tärkeä ominaisuus kesärenkaissa, sekä Keski-Euroopan talveen sopivissa talvirenkaissa
  • Polttoaineluokka kertoo renkaiden taloudellisuudesta. Jopa 20 % auton polttoaineenkulutuksesta voi johtua valituista renkaista
  • Rengasmelu vaikuttaa suuresti ajomukavuuteen. Melua kuvataan desibeleinä (dB). Uudessa merkinnässä mukaan on lisätty luokka A–C, joka vanhasta merkinnästä puuttui.
  • Kaikissa merkinnöissä paitsi rengasmelumerkinnässä A on aina paras ja E on heikoin. Rengasmerkinnässä luokat ovat A–C.

Miksi renkaat kannattaa ostaa netistä?

Syitä ostaa renkaat netistä on useita. Verkossa toimivat rengasmyymälät tarjoavat esimerkiksi tyypillisesti huomattavan laajan valikoiman, joka kattaa useita valmistajia ja näiden eri rengasmalleja. Käytössä on valikoima, johon fyysiset myymälät eivät pysty. Monesti verkkokaupoilla on valikoimissaan myös erikoisempia ja harvinaisempia rengasmalleja.

Verkkokaupat mahdollistavat myös eri rengasmallien vertailun vierekkäin, jolloin kahden vaihtoehdon väliset erot näkee selkeästi. Vertailutyökalu sopii erityisesti heille, joilla on enemmän osaamista renkaiden ominaisuuksista sekä niiden eroista.

Toisinaan verkkokaupoilla on käytössään myös outlet-myymälä, josta voit löytää esimerkiksi vanhemman rengasmallin renkaat hieman edullisemmin. Nämä renkaat ovat aivan yhtä laadukkaita kuin tuoreet mallit, vain hieman vanhempaa vuosikertaa.

Näin ostat renkaat netistä

Renkaiden ostaminen netistä on helppoa ja onnistuu kokemattomaltakin ostajalta seuraavasti:

  • Etsi laadukas, mielellään suomenkielinen verkkokauppa, jotta varmistut että myynnissä on suomalaisiin olosuhteisiin sopivia renkaita
  • Hae autoosi sopivat talvi- tai kesärenkaat. Kysy tarvittaessa apua tai käytä verkkokaupan rekisterinumerolla toimivaa rengashakutyökalua
  • Lisää ostoskoriin myös tarvittavat lisätarvikkeet, esimerkiksi rengaspussit
  • Tutustu toimitusehtoihin huolella. Joissakin verkkokaupoissa renkaat voi toimittaa myös kumppanina toimivan asennusliikkeen tiloihin, joka asentaa renkaat lisämaksusta
  • Syötä toimitusosoite, omat tietosi ja maksutapa. Jos sinulla on käytössäsi tarjouskoodi tai muu etu, muista hyödyntää myös se
  • Vahvista maksu ja jää seuraamaan tilauksen etenemistä
  • Vastaanota renkaat ja varmista että ne vastaavat tilaamaasi
  • Ongelmatilanteissa käänny aina renkaat myyneeseen tahoon. Älä koskaan tilaa renkaita epämääräisen näköisistä kaupoista, jotta vältyt huijauksilta.

Kuinka netistä tilatut renkaat toimitetaan?

Lähtökohtaisesti netistä ostetut renkaat toimitetaan asiakkaan kotiovelle sovitusti. Näin ollen asennuksen voi tehdä haluamanaan ajankohtana. Mahdolliset toimituskustannukset löydät aina valitsemasi liikkeen sivuilta. Useimmiten kyseessä on maksimissaan muutaman kymmenen euron kulu.

Jotkin rengasliikkeet mahdollistavat renkaiden tilaamisen myös tiettyyn toimipisteeseen, jossa ne voidaan myös vaihtaa. Näillä toimijoilla on käytössään laaja yhteistyökumppanien verkosto. Tämä on kätevää, mikäli sinulla ei ole osaamista vaihtaa renkaita itse tai tarvittavaa säilytystilaa renkaille.

Onko netistä tilaaminen turvallista?

Suomalaisesta, luotettavasta verkkokaupasta tilaaminen on turvallista. Sinulla on aina käytössäsi etämyynnin 14 vuorokauden palautusoikeus, mikäli et ole tyytyväinen tilaamaasi myyntikuntoiseen tuotteeseen. Varmista aina tilattuasi, että vastaanottamasi renkaat vastaavat tilaamaasi. Ole tarvittaessa yhteydessä renkaiden myyjään.

Mikäli tilaat renkaat Euroopan Unionin ulkopuolelta, ei käytössäsi ole välttämättä minkäänlaista kuluttajansuojaa.

Mitkä rengasbrändit ovat suosittuja Suomessa?

Maailman suurimmat rengasvalmistajat ovat tuttu näky myös suomalaisten autojen alla. Suosittuja merkkejä on paljon, muun muassa Bridgestone, Continental sekä suomalainen Nokian renkaat. Nämä kaikki lukeutuvat niin sanottuihin premium-merkkeihin, joiden renkaat ovat testatusti turvallisia.

Bridgestone

Maailman suurin rengasvalmistaja Bridgestone on kotoisin Japanista. Yhtiön renkaita valmistetaan Japanin lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, Belgiassa, Australiassa, Brasiliassa ja Kiinassa. Bridgestonen renkaat tunnetaan niiden turvallisuudesta ja hyvästä suorituskyvystä. Ne ovatkin suoriutuneet hyvin erilaisissa rengastesteissä.

Bridgestone valmistaa renkaita henkilöautojen lisäksi myös urheiluautoihin ja maastoautoihin. Yritys tunnetaan myös Formula 1-renkaiden valmistuksesta. Suosittuja rengasmalleja yhtiön valikoimassa ovat esimerkiksi Potenza, Turanza, Dueler ja Blizzak.

Michelin

Ranskalainen Michelin tunnetaan innovaatioistaan ja pitkäikäisistä, laadukkaista renkaistaan. Valmistaja toi myös markkinoille maailman ensimmäisen täysin hiilineutraalin kesärenkaan. Michelin valmistaa renkaita Ranskan lisäksi lukuisissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa, Puolassa, Espanjassa ja Intiassa.

Nastarenkaista suomalaisten suosikki on Michelin X-Ice North, joka sopii hyvin pohjoismaisiin olosuhteisiin. Kitkarenkaissa suosittu malli on kestävä ja hyvällä pidolla varustettu Michelin X-Ice.

Continental

Saksasta kotoisin oleva Continental tarjoaa laadukkaita ja pohjoismaisiin olosuhteisiin hyvin soveltuvia renkaita. Se onkin suosittu valinta myös Suomen teillä liikkuviin autoihin.

Kesärenkaissa erityisen suosittuja ovat Continental PremiumContact ja EcoContact -mallit, joista EcoContact on erityisen taloudellinen. Continental on myös kehittänyt kuuluisan rengaspaineiden mittausjärjestelmä TPMS:n (Tyre Pressure Monitoring System).

Goodyear

Niin ikään yhdysvaltalainen Goodyear lukeutuu maailman suurimpiin rengasvalmistajiin. Valmistajan renkaat tunnetaan hitaasta kulumisesta, hyvästä ohjattavuudesta sekä erinomaisesta kuivapidosta.

Suurena valmistajana Goodyearilla on tarjota laaja valikoima renkaita erilaisille ajoneuvoille. Suurin osa renkaista valmistetaan Yhdysvaltojen Ohiossa, mutta yhtiöllä on pienempiä tehtaita myös esimerkiksi Kanadassa, Saksassa, Venezuelassa, Intiassa, Turkissa ja Malesiassa.

Nokian Renkaat

Moni suomalainen valitsee autonsa alle kotimaiset Nokian Renkaat. Nokian Renkaat Oyj on vuonna 1988 perustettu pörssiyhtiö, mutta yhtiön juuret ulottuvat aina vuoteen 1898. Tällöin perustettiin Suomen Gummitehdas Oy, Nokian renkaiden edeltäjä.

Nokian Renkaat valmistetaan nykyään yhtiön tehtaissa Nokialla sekä Yhdysvaltojen Daytonissa. Suosituin valinta henkilöautoon ovat yrityksen Hakkapeliitta ja Hakka -renkaat. Nämä renkaat toimivat taatusti myös Suomen talvessa!

Miten saada renkaat kestämään mahdollisimman pitkään?

Kun renkaiden hinta on aina vähintään satoja euroja, on järkevää pidentää renkaiden elinkaarta. Tämä on kuitenkin tehtävä turvallisuudesta tinkimättä. Renkaiden käyttöikään voi vaikuttaa merkittävästi omilla toimilla. Tämä lisää myös turvallisuutta.

Älä käytä renkaita väärinä vuodenaikoina

Yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa renkaiden kulumiseen on vaihtaa ne oikea-aikaisesti. Vaikka kitkarenkailla voi teoriassa ajaa myös kesällä, eivät ne ole suunniteltu siihen. Kitkarenkaat kuluvatkin huomattavasti nopeammin kesällä kuin talvella. Tämä johtuu siitä, että talvirenkaiden kumipinta ei ole soveltuva lämpimämpiin olosuhteisiin.

Talvirenkaissa on tiheä pintakuvio sekä voimakas kuviointi, minkä johdosta renkaat ohjautuvat hitaammin kuin kesärenkaat. Tämä voi aiheuttaa onnettomuuksia yllättävissä tilanteissa. Talvirenkaissa myös jarrutusmatka on pidempi kuin kesärenkaissa. Erityisesti märällä asfaltilla renkaan jarrutusmatka on selvästi pidempi verrattaessa kesärenkaisiin.

Vielä huonompi ajatus on ajaa nastarenkailla kesällä, sillä tämä on rangaistavaa ja seurauksena voi olla sakot. Nastarenkaiden käyttö kesällä on kiellettyä, koska ne kuluttavat tietä, aiheuttavat melua ja heikentynyttä ilmanlaatua. Myöskään talvirenkaiden ominaisuudet eivät sovellu kesäkäyttöön.

Tarkista rengaspaineet säännöllisesti

Oikea rengaspaine auttaa pitämään renkaat kunnossa pidempään. Jokaisen auton suositellut rengaspaineet ovat yksilölliset ja ne löytyvät auton ohjekirjasta.

Rengaspaineet voi tarkistaa helpoiten huoltoasemalla. Myös kotiin voi ostaa rengaspainemittarin, mutta haasteena voi kotioloissa olla ilman lisääminen renkaisiin. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa aina renkaiden ollessa ajamattomat eli kylmät. Tämä johtuu siitä, että auton rengaspaine kasvaa, kun autolla ajetaan.

Uudemmat autot ilmoittavat joskus hyvinkin herkästi laskeneista rengaspaineista. Tällöin on hyvä pysähtyä turvalliseen paikkaan ja silmäillä renkaiden kuntoa päältä päin. Mikäli kaikki renkaat näyttävät olevan kunnossa, voi ajaa seuraavalle palvelevalle huoltoasemalle ja mitata rengaspaineet.

Alhainen rengaspaine voi vahingoittaa renkaita

Pitkällä aikavälillä liian alhainen rengaspaine heikentää renkaiden käyttöikää. Mikäli rengaspaine on 20 % suositeltua alempi, voi renkaiden käyttöikä lyhentyä jopa neljänneksellä. Sen sijaan 30 % vajaus suhteessa suositukseen voi pudottaa renkaan käyttöikää jopa puoleen.

On hyvä ymmärtää, että renkaista poistuu ilmaa koko ajan, vaikka ne olisivat ehjät. Myös varastointi ja renkaaseen kohdistuvat pienet iskut voivat vaikuttaa rengaspaineisiin. Rengaspaineiden lasku ei siis ole merkki siitä, että renkaissa olisi jotain vikaa.

Samalla akselilla olevissa renkaissa tulee aina olla sama rengaspaine. Toisinaan rengaspaineen tulee olla erilainen etu- ja takarenkaissa. Tarkista oman automerkkisi rengaspainesuositus auton ohjekirjasta.

TPMS eli rengaspaineiden valvontajärjestelmä

Kaikissa Euroopan ensirekisteröidyissä autoissa 1.11.2014 alkaen tulee olla TPMS-järjestelmä. Järjestelmä valvoo renkaiden painetta ja ilmoittaa, mikäli yhden tai useamman renkaan paine laskee. Järjestelmiä on erilaisia ja osa niistä perustuu renkaisiin asennettaviin sensoreihin. Mikäli autossasi on sensoreilla toimiva järjestelmä, huomioi tämä renkaita vaihtaessasi.

Renkaanvaihdon jälkeen on melko tavallista, että TPMS-järjestelmä pitää nollata, sillä järjestelmä voi ilmoittaa alentuneesta paineesta renkaanvaihdon jälkeen. Tämä voi tapahtua, vaikka rengaspaineet olisivat kunnossa. Säädä aina paineet kohdilleen ja nollaa tämän jälkeen merkkiviesti järjestelmästä. Toisinaan nollaus tulee tehdä huollossa.

Ajamalla järkevästi säästät renkaita ja ympäristöä

Järkevä ajotapa vähentää renkaiden kulutusta merkittävästi. Ajaessa kannattaa välttää voimakkaita jarrutuksia ja kiihdytyksiä sekä suurta nopeutta erityisesti kaarteissa. Ennakointi lisää myös turvallisuutta ja vähentää riskiä joutua yllättäviin tilanteisiin.

Paitsi että järkevä ajotapa säästää renkaita, näkyy sen myös pienempänä polttoaineenkulutuksena. Yhdessä renkaiden pidemmästä käyttöiästä syntyneiden säästöjen kanssa summa voi olla huomattava. Säästät siis monella tapaa ennakoimalla ja ajamalla taloudellisesti.

Yhteenveto

Renkaiden ostaminen netistä on helppoa ja siihen liittyy useita hyviä puolia. Paitsi että voit vertailla renkaita rauhassa omassa tahdissasi, voit bongata hyviä tarjouksia. Sinulla on myös nähtävilläsi koko renkaiden kirjo, etkä joudu tyytymään rengasmyyjän suosikkimerkkiin.

Renkaiden verkkokaupat soveltuvat hyvin niin autoharrastajille kuin aloittelijoillekin. Kokeneille ne tarjoavat laajan valikoiman työkaluja, joilla voit vertailla renkaiden ominaisuuksia tarkalla tasolla tai etsiä autoosi hieman tavanomaisesta poikkeavia erityismalleja.

Jos et ole varma minkälaiset renkaat autoosi sopivat, kannattaa ehdottomasti hyödyntää verkkokaupan asiantuntemusta. Kun osaat kertoa missä hintaluokassa olevia renkaita etsit, saat useampia vaihtoehtoja, joiden välillä voit miettiä. Saat myös neuvoja talvirenkaiden valintaan, esimerkiksi kannattaisiko juuri sinun tapauksessasi valita nasta- vai kitkarenkaat.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: