Etusivu » Asuntolainan kilpailutus » Välityspalkkiovertailu

Välityspalkkiovertailu

Jopa lähes 80 prosenttia asuntokaupoista tehdään kiinteistönvälityksen kautta. Näissä kaupoissa välityspalkkiolla on tärkeä rooli. Mitä välityspalkkio tarkoittaa, miksi niitä kannattaa vertailla ja mistä voi löytää edullisimman välityspalkkion? Katso myös millaisen koron voit asuntolainallesi tässä markkinatilanteessa saada.
Ladataan lomaketta..

Löydä asuntolainatarjousLöydä edullisin tarjous

Nopea lainahakemusSelkeä ja nopea lainahakemus

Ei sitoutumistaHakemus ei sido mihinkään

Asuntolainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä lainahakemus
Lomakkeen täyttäminen vie noin 3 minuuttia.

Kysymme hakemuksessa perustietojasi ja kartoitamme tulotasoasi.

2
Vertaa asuntolainatarjouksia
Viimeistään seuraavana arkipäivänä hakemuksen lähettämisestä saat sähköpostia siitä, miten hakemuksesi käsittely etenee.

Tämän jälkeen voit saada yhteydenottoja tai lainatarjouksia suoraan lainanantajilta.
3
Hyväksy asuntolainatarjous
Kun olen vastaanottanut asuntolainatarjouksia, voit vertailla ja valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään.

Mitä asuntojen välityspalkkio tarkoittaa?

Välityspalkkio on nimensä mukaisesti palkkio, jonka kiinteistönvälittäjä velottaa asunnon välityksen yhteydessä. Välityspalkkion maksaa aina se toimeksiantaja, jonka kanssa kiinteistönvälittäjä on tehnyt sopimuksen. Useimmissa tapauksissa toimeksiantaja on asunnon myyjä, sillä tässä tapauksessa kiinteistönvälittäjän tehtävänä on välittää asunto eteenpäin uudelle omistajalle. Kyseessä on siis toisin sanoen komissio, jonka kiinteistönvälittäjä saa onnistuneista asuntokaupoista. Lue lisää aiheesta Asunnon myyjän opas ja Asunnon ostajan opas -sivuilta.

Välityspalkkiota voidaan maksaa myös onnistuneista asuntokaupoista siinä tapauksessa, kun toimeksiantajana on ollut asunnon ostaja. Näissä tapauksissa välityspalkkiosta puhutaan yleensä ostotoimeksiantona. Välityspalkkio maksetaan tällöin kiinteistönvälittäjälle sellaisen asunnon löytämisestä, joka vastaa ostajan asettamia kriteerejä.

Muistuttaisimme tässä välissä, että voit Summarum.fi:n kautta kilpailuttaa asuntolainasi, ja tarkistaa, minkälaisesta asunnosta sinulla olisi varaa haaveilla.

Hyvä tietää
Välityspalkkiot ilmoitetaan yleensä prosentuaalisesti joko myytävän tai ostettavan kohteen kokonaisesta myyntihinnasta tai velattomasta myyntihinnasta. Kiinteistönvälittäjä velottaa palkkionsa useimmissa tapauksissa kaupanteon yhteydessä.

Välityspalkkion maksamiseksi tulee solmia laillinen sopimus ja samalla tapaa velottavan kiinteistönvälittäjän tai kiinteistönvälitysfirman tulee myös olla täysivaltainen.


Miksi kilpailuttaa asuntolainat Summarumilla?

  • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
  • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
  • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Välityspalkkioiden vertailu

Lukuisat alan kiinteistönvälittäjät ja muut toimijat tarjoavat myös työstään erilaisia hintoja. Tässä mielessä pelkkä välityspalkkion edullisuus ei kuitenkaan ole kaikkein olennaisin tekijä, sillä asuntoa myytäessä euromääräisesti huokeampaa välityspalkkiota tärkeämpää on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon rahaa jää käteen:

  • kaupan,
  • välityspalkkion
  • ja verojen jälkeen.

Markkinoiden edullisin välityspalkkio ei siis aina takaa sitä, että myyjä voittaa kaupoissa eniten. Kilpailukykyisemmän hinnan saavuttamiseksi välittäjän tulee osata työnsä ja ylläpitää laajaa kontaktien verkostoa potentiaalisiin ostajiin. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä ei siis ole pelkästään välittää asunto eteenpäin, vaan hänen on löydettävä asunnolle ostaja, joka on valmis maksamaan asunnosta parhaan mahdollisen hinnan.

Välityspalkkioiden suuruus riippuu pitkälti kiinteistöjä välittävästä yrityksestä. Edullisimmat välityspalkkiot liikkuvat muutamassa prosentissa, kun taas kalleimmat ovat useimmiten noin 4-5 prosentin luokkaa.

Vaikka tämä prosenttimäärä ei itsessään kuulosta suurelta, on hyvä pitää mielessä, että asuntokaupoissa on kyse satojen tuhansien eurojen arvoisista kohteista ja useimmiten myös asuntolainoista, jossa jo muutaman prosentin välityspalkkio merkitsee useampaa tuhatta euroa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tehdyissä vertailussa on huomattu, että erot kalleimpien ja edullisimpien välityspalkkioiden välillä voivat nousta jopa viisinkertaisiksi. Koska asuntojen välityspalkkioiden välillä voi olla jopa tuhansien eurojen eroja, välityspalkkioiden vertailu kannattaa lähes aina.

Tällä tapaa asunnon myyjä, ja ostotoimeksiannon tapauksessa myös ostaja, voi säästää palkkioiden maksuissa tuntuvasti sekä aikaa että rahaa. Näin välityspalkkiossa säästetyt rahat voidaan käyttää paljon parempaan tarkoitukseen, kuten uuden kodin remontoimiseen tai asuntolainan lyhennykseen.

Mistä löytää parhaimman välityspalkkion?

Välityspalkkioiden hintoja voi vertailla tänä päivänä kotoa poistumatta. Verkossa toimii tälläkin hetkellä lukuisia eri palveluita, jotka tarjoavat asunnon myynnistä tai ostamisesta kiinnostuneille valmiiksi koottuja tietoja välityspalkkioista ympäri Suomea ja useilta eri kiinteistönvälitysfirmoilta.

Parhaassa tapauksessa itselleen sopivimman välityspalkkion löytäminen voi käydä käden käänteessä, eikä oikean kiinteistönvälitysfirman etsimiseen tarvitse käyttää juurikaan ylimääräistä aikaa. Ennen vertailun aloittamista on kuitenkin syytä tarkistaa, että taulukon tiedot ovat päivitettyjä, sillä lähes kaikki välittäjät päivittävät hintojaan tasaisin väliajoin.

Välityspalkkioiden hintaan vaikuttaa muun muassa:

  • Välittäjän kokemus
  • Myytävän tai ostettavan asunnon sijainti
  • Asunnon kunto ja koko
  • Kohteen myynti- tai ostohinta.

Lisäksi välityspalkkion suuruuteen vaikuttaa se aika, jona välittäjä arvioi saavansa talon myytyä. Jos kohde myydään lyhyessä ajassa, palkkio on yleensä pienempi, ja jos taas talon myynti venyy, myös palkkio kasvaa suuremmaksi.

Samalla tapaa verkosta löytyvät vertailutaulukot eivät kykene määrittelemään välityspalkkion lopullista hintaa, sillä välityspalkkion suuruudesta ja yksityiskohdista sovitaan aina tapauskohtaisesti oman välittäjän kanssa. Useimmiten välityspalkkioiden vertailu yhdessä useiden välitysfirmojen kanssa tehtyjen neuvotteluiden kanssa auttavat mahdollistamaan sen, että asunnosta saadaan mahdollisimman kilpailukykyinen hinta.

Myynkö itse vai myykö kiinteistönvälittäjä?

Kiinnostava askel asuntokauppoja suunnitellessa onkin siis, lähteekö itse myymään (tai ostamaan) asuntoa vai antaako tehtävän kiinteistönvälittäjälle. Asunnon myyminen vaatii aktiivisesti työtä, kuten esimerkiksi:

  • Sopivan myyntihinnan selvittämisen
  • Näyttävän myynti-ilmoituksen suunnittelun ja tekemisen
  • Näyttöjen järjestämisen.

Jos et usko, että selviät kaikesta itse tai ystäviesi avulla, sinun kannattaa tietysti harkita kiinteistönvälittäjää. Kiinteistönvälittäjän palveluihin kuuluvat muun muassa:

  • Asunnon arvon arvioiminen
  • Asianmukaisen välityssopimuksen tekeminen
  • Asuntoilmoitusten tekeminen
  • Asunnon esittely
  • Tiedottaminen ostajaehdokkaiden suuntaan
  • Ostotarjousten ja käsirahan vastaanottaminen
  • Pätevän kauppakirjan laatiminen

Laillinen vastuu on myyjällä, ei välittäjällä

Muistathan, että laillisesti vastuu on asunnon myyjällä, eikä kiinteistönvälittäjällä. Vaikka palkkaat kiinteistönvälittäjän, sinun velvollisuutesi on pitää huoli siitä, että välittäjällä on kaikki tarvittavat, päivitetyt, ja realistiset asiakirjat asuntoon ja alueeseen liittyen.

Myös uudet myyntitavat ja korkeat välittäjänpalkkiot ovat ongelmia, joihin asiakkaan täytyy todella kiinnittää huomiota. Olethan siis aktiivinen ja selvität, mistä kaikesta selviät itse ja suhteellisen helposti ilman turhia kuluja.

Kiinteistönvälittäjä edustaa sinua ja näyttää sinulle kiinteistöt, kirjoittaa tarjouskirjeen puolestasi ja auttaa neuvotteluissa. He voivat siis asiantuntemuksellaan auttaa sinua monissa laillisissa seikoissa, vaikka loppukädessä vastuu on sinulla.

Johtopäätökset

Asunnon myymiseen ei löydy yhtä ja oikeaa tapaa. Monet myyjät ja ostajat kuitenkin turvautuvat mielellään asiantuntevien kiinteistönvälittäjien palveluihin. Osaavan välittäjän avulla asunnon myyminen ja ostaminen käy yleensä nopeammin.

Asuntojen välityspalkkioita vertailtaessa mielessä kannattaa aina pitää, että kallein ei aina ole parhain, mutta samalla edullisin ei myöskään ole aina kehnoin. Liiallista huomiota ei kannata kiinnittää välityspalkkion euromääräiseen suuruuteen, vaan lopullisen menestyksen ratkaisee kiinteistövälittäjän taidot ja kokemus.

Suuremmalla välityspalkkiolla työskentelevä tehokas ja osaava kiinteistönvälittäjä voi osoittautua lopulta huomattavasti edullisemmaksi valinnaksi, kuin tehoton ja kokematon, pienemmällä välityspalkkiolla työskentelevä välittäjä.

Välityspalkkioiden suuruutta on mahdollista vertailla helposti kotoa poistumatta, sillä verkossa toimii tänä päivänä lukuisia eri vertailutaulukoita, jotka tuovat useiden eri kiinteistönvälitysfirmojen hinnat yhteen ja samaan paikkaan. Tämän vertailun avulla asunnon myyjä tai ostaja saa paremman kuvan siitä, millaisia hintoja markkinoiden välittäjät minäkin hetkenä tarjoavat.

Lisäksi, ja mikäli vain mahdollista, ennen kiinteistövälittäjän palkkaamista ja välityspalkkiosta sopimista apua kannattaa kysyä asiaa tuntevalta läheiseltä, jos sellainen lähipiiristä vain löytyy. Tällä tapaa mukana on luotettava apuri, joka voi auttaa ensi kertaa asuntokaupoilla liikkuvaa välttämään kiinteistömaailman ikävät sudenkuopat.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Asuntolainojen kilpailuttamisen yhteydessä sinun kannattaa huomioida myös muut asumiseen liittyvät lainat.
Remonttilaina Sisustuslaina Peruskorjauslaina Tonttilaina Autolaina

Välityspalkkiovertailu – Usein kysyttyä

Mikä on asunnon välityspalkkio?
Välityspalkkio on asunnon välitykseen liittyvä palkkio. Palkkion saa kiinteistönvälittäjä onnistuineista asuntokaupoista.
Kumpi osapuoli maksaa välityspalkkion
Tyypillisesti välityspalkkion maksaa asuntoa myyvä osapuoli.
Kuinka paljon on tyypillinen välityspalkkio?
Tyypillinen välityspalkkio on muutamia prosentteja asunnon myyntihinnasta. Halvimmat välityspalkkiot ovat lähellä yhtä prosenttia ja kalliimmat 4-5 prosentin luokkaa.
Milloin välityspalkkio maksetaan?
Kiinteistönvälittäjä perii välityspalkkion tyypillisesti kaupanteon yhteydessä.
Mistä löytää halvimman välityspalkkion?
Halvimman välityspalkkion voi löytää kilpailuttamalla eri kiiinteistönvälittäjiä keskenään Summarumin sivujen kautta.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: