Euribor-korot

European Interbank Offered Rate eli Euribor on Euroopan keskuspankin määrittelemä viitekorko. Erilaisia Euribor korkoja on useita ja sille on tyypillistä se, että sen arvo määritellään päivittäin. Esittelemme tässä artikkelissa tarkemmin sitä, missä Euribor-korkoja käytetään, millaisia erilaisia Euribor-korkoja on ja mitä eroa niillä on.

Artikkelista löydät myös taulukon, johon Euribor-korkojen arvot päivittyvät automaattisesti.

Euribor-viitekorot juuri nyt

Ladataan korkotietoja Suomen Pankilta..
Ladataan tietoja..

Yleisimmät Euribor-korot

Useimmiten Euribor-koroista puhuttaessa kuullaan kolmen kuukauden, kuuden kuukauden ja kahdentoistakuukauden Euribor-koroista. Kuukausi määrä kertoo sen, kuinka usein esimerkiksi asuntolainassa olevan Euribor-koron suuruus tarkastetaan. Kolmen kuukauden Euribor tarkastetaan joka kolmas kuukausi, kuuden kuukauden Euribor puolivuosittain ja kahdentoista kuukauden Euribor tarkastetaan vuosittain. Koron tarkastuspäivä lainassa on aina sama päivä.

Mitä eroa on lyhyellä ja pitkällä Euribor-korolla?

Suurin ero on edellä mainittu koron tarkistus väli. Lyhyellä tarkastusvälillä olevasta korosta on etua etenkin silloin, jos korot ovat laskusuunnassa. Pitkässä kahdentoista kuukauden Euriborissa saattaa päätyä tilanteeseen, että maksaa korkojen laskiessa yleistä tasoa korkeampaa korkoa. Toisaalta taas korkojen noustessa vaikutus on päin vastainen. Lyhyellä korolla korko nousee nopeammin, kun taas pitkällä Euribor-korolla saattaa pystyä maksamaan matalampaa korkoa pitkään ennen korontarkastuspäivää.

Lyhyen aikavälin koron heilahtelut vaikuttavat helpommin lyhyisiin Euribor-korkoihin. Pitkässä Euribor-korossa heilahdukset eivät vaikuta niin helposti, ellei tarkastuspäivä osu juuri korkohuippuun tai alimpaan korkoarvoon.

Miten Euribor määritellään?

Euroopan keskuspankki määrittelee päivittäin Euribor-koron arvon. Se heijastelee sitä hintaa, jolla eurooppalaiset pankit ovat valmiita lainaamaan rahaa vakuudettomasti toisilleen. Euribor voidaan ymmärtää myös rahan tukkuhintana.

Euriboria käytetään euroalueen yhteisenä viitekorkona.

Mitä ohjauskorko tarkoittaa?

Keskuspankit määrittelevät korkotason, jota kutsutaan ohjauskoroksi. Ohjauskorko siis säätelee rahan hintaa, ja vaikuttaa siihen millaisella korolla pankit myöntävät lainaa toisilleen ja edelleen yrityksille ja yksityisille ihmisille. Euribor on riippuvainen ohjauskorosta, sillä ohjauskorko nimensä mukaisesti ohjailee markkinakorkoja, kuten Euribor-korkoa. Ohjauskoron muutoksista päättää EKP:n eli Euroopan keskuspankin neuvosto, joka kokoontuu säännöllisin väliajoin.

Mihin ohjauskorkoa käytetään?

Taloustilanteen seuranta käyttää mittarinaan ohjauskorkoa. Se on myös keskuspankeille tärkeä työväline talouspolitiikan toteuttamisessa. Sen avulla keskuspankki säätelee rahan kysyntää ja tarjontaa ja näiden kautta pyrkii vaikuttamaan inflaatioon ja talousnäkymiin.

Koron laskua voidaan käyttää työkaluna taantuman uhatessa, sillä matalammat korot saavat ihmiset ottamaan lainaa ja kuluttamaan ja yrityksen ovat matalien korkojen aikaan innokkaita tekemään investointeja.

Korkoja nostamalla taas pyritään hillitsemään inflaatiota eli hintojen, kustannusten ja palkkojen nopeaa nousua.

Miten Euribor-koron arvo vaikuttaa suomalaisiin?

Yleisin viitekorko suomalaisten asunto- ja opintolainoissa on Euribor. Useimmiten käytetään kahdentoista kuukauden Euribor-korkoa. Luottokorteissa ja kulutusluotoissa käytetään yleisimmin kolmen kuukauden Euribor-korkoa.

Suomalaisille siis Euribor-koron muutokset näkyvät kohonneina tai laskevina lainanhoitokuluina. Korkojen noustessa nollakorkojen ajalta, suomalaisten asuntolainoja on alettu sitoa myös kolmen kuukauden Euribor-korkoon.

Mitkä tekijät vaikuttavat Euribor-korkoon?

European Banking Federation koostuu neljänkymmenenneljän pankin paneelista, joka tekee markkinanoteeraukset, joiden pohjalta Euribor-koron määrä määritellään päivittäin. Suomesta mukana ovat Nordea ja OP-pankki. Myös Danske Bank ja Handelsbanken ovat mukana paneelissa. Suurin osa paneelissa mukana olevista pankeista on Saksasta, Ranskasta ja Italiasta.

Yleinen inflaatio on yksi tekijä, joka vaikuttaa Euribor-korkoihin. Myös Euroopan talousalueen kasvu vaikuttaa Euribor-koron tasoon.

Kannattaako valita pitkä vai lyhyt Euribor-korko?

Pitkän aikavälin tilastojen mukaan lyhyen aikavälin Euribor-korot ovat olleet edullisempia kuin muut viitekorot. Oman talouden suunnittelussa kannattaa huomioida se, että mikäli valitsee lyhyen aikavälin Euribor-koron, vaihtelut saattavat olla isojakin, pitkällä kahdentoistakuukauden Euriborilla lainanhoitokulut pysyvät koko aikajakson ajan samana. Jos siis oma talous kestää sen, että vuoden aikana tulee vaihtelua lainanhoitokuluihin, lyhyt Euribor voi olla parempi valinta kuin pitkä. Pankit tarjoavat tällä hetkellä mieluummin lyhyitä Euribor-korkoja kuin kahdentoista kuukauden Euribor-korkoa, koska korkojen ennustetaan olevan laskusuunnassa vuoden 2024 aikana.

Voiko Euribor-korko olla miinuksella?

Viime vuosien aikana Euribor-korot olivat pitkään miinuksella. Vuonna 2016 Euribor painui miinukselle ja pysyi siellä vuoteen 2022 saakka. Käytännössä velallisten lainojen korot eivät olleet miinuksella, sillä monessa lainassa on ehdoissa määritelty, ettei korko voi mennä miinukselle ja pankit lisäävät Euribor-korkoihin omat marginaalinsa, jotta ne saavat voittoa.

Tällä hetkellä ei ennusteiden mukaan ole miinukselle tai edes nollaan painuvia korkoja näköpiirissä, vaikka taloustieteilijät ennustavatkin korkojen laskevan vuoden 2024 aikana ja että korkojen lasku jatkuisi ainakin vuoteen 2026 saakka.

Mikä on lainan marginaali?

Pankit lisäävät lainoihin oman marginaalinsa, jotta voivat saada voittoa lainatuotteilla. Jos siis otat vaikkapa asuntolainan, jossa korkona Euribor, sen päälle tulee pankin itse määrittelemä marginaali. Pankin marginaalit eivät ole yleensä kiinteitä, vaan asiakkaat voivat neuvotella pankin kanssa lainansa marginaalin osuudesta. Pankit käyttävät marginaalia myös kilpaillessaan asiakkaista.

Mitä kannattaa huomioida asuntolainan koron valinnassa?

Asuntolainoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi siihen, mikä korko asuntolainaan liitetään, myös siihen mikä pankin asettama marginaali on. Marginaalissa saattaa siis olla eroa jopa saman pankin sisällä, joten siitä kannattaa ehdottomasti neuvotella. Kun asuntolainaan ottaa Euribor-koron, kannattaa miettiä oman talouden näkökulmasta, miten haluaa varautua korkojen vaihteluun ja siihen millaiset lainan kustannukset ovat.

Monet asiantuntijat ja tilastot siis kertovat, että pitkällä aikavälillä usein lyhyt kolmen kuukauden Euribor-korko on edullisin vaihtoehto. Sen valitessa kannattaa varautua siihen, että lyhennystavasta riippuen joko maksettava erä saattaa muuttua tai maksettavan lyhennyksen summa voi muuttua. Jos haluaa ennustettavuutta omaan talouteen vaikkapa vuoden ajalle, kannattaa siis valita kahdentoista kuukauden Euribor-korko, vaikka se saattaakin olla jossain vaiheessa korkeampi kuin lyhyemmät korot. Silloin tietää koko vuoden ajalta lainan kulut. Aiemmin pankit ovat tarjonneet pääasiassa kahdentoistakuukauden Euriboria asuntolainoihin, mutta nyt on tarjottu myös kolmen kuukauden Euribor-korkoa, koska korkotaso on elänyt melko paljon viimeisen parin vuoden aikana.

Miten lainan lyhennystapa vaikuttaa korkoihin?

Lyhennystapa näkyy siinä, maksatko kokoajan saman vai muuttuuko lainan takaisinmaksun määrä. Se vaikuttaa myös laina-aikaan. Tässä esittelemme lyhyesti eri lyhennys tavat ja miten ne käyttäytyvät korkojen muuttuessa.

Annuiteetti

Tämä on hyvä vaihtoehto, kun haluat tietää tarkalleen laina-ajan ja taloutesi kestää koron nousut. Annuiteetissa takaisinmaksuerässä lainan ja koron osuus ovat alussa yhtä suuret. Lainan maksuerä muuttuu korkojen muuttuessa. Se saattaa siis pienentyä tai suurentua. Laina lyhenee alussa hitaammin, kun korkojen osuutta maksetaan enemmän, mutta kasvaa, kun korkojen osuus lainasta pienenee.

Tasalyhennys

Lainanlyhennyserä on tasalyhennyksessä aina yhtä suuri, maksuerän suuruus vaihtelee koron mukaan. Silloin kun viitekorko nousee, maksuerä suurenee ja vastaavasti korkojen laskiessa maksuerä pienenee.

Kiinteä tasaerä

Tässä vaihtoehdossa tiedät tarkasti, minkä verran maksuerän suuruus on riippumatta siitä, mikä korkotaso on. Silloin kun korot nousevat, laina-aika pitenee ja vastaavasti korkojen laskiessa laina-aika lyhenee. Takaisinmaksuerä on vähintään koron suuruinen. Jos korot nousevat merkittävästi pidemmäksi aikaa, kiinteä tasaerä ei välttämättä lyhennä lainaa lainkaan, jolloin voi olla järkevää neuvotella lainalle uusi lyhennyssuunnitelma.

Miten Prime-korko eroaa Euribor-korosta?

Pankeilla on omat viitekorkonsa, joita kutsutaan Prime-koroiksi. Sen suuruuteen vaikuttavat muun muassa yleinen korkotaso ja yleiset talouden näkymät. Prime-korko ei päivity yhtä usein kuin Euribor, sillä pankit päättävät koron määrästä haluamanaan ajankohtana. Usein Prime-korko seuraa talouden ja korkomarkkinoiden kehittymistä maltillisemmin kuin Euribor-korko.

Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoihin?

Yleisesti inflaation noustessa korot nousevat ja kun inflaatio kääntyy laskuun, myös korot laskevat. Keskuspankit pyrkivät ohjaamaan inflaatiota ohjauskoroilla, joka Euriborkin on. Ohjauskorkoa nostamalla pankit pyrkivät torjumaan inflaatiota ja vakauttamaan yleistä hintatasoa.

Euribor-koron ja inflaation suhde on ollut pitkään vahva. Vaikka inflaatiolla on nähty olevan suora korrelaatio Euribor-korkoon, siihen vaikuttavat myös talouskasvu sekä rahoitusmarkkinoiden yleiset olosuhteet.

Miten korkealle Euribor-korko voi nousta?

Muutaman vuosikymmenen takaa jotkut saattavat muistaa korkoja, jotka olivat reilusti yli kymmenen prosenttia. Näin suurista koronnousuista ei ole taloustieteilijöiden mukaan tällä hetkellä viitteitä. Korkojen alettua nousta vuonna 2022 puhuttiin viiden, kuuden tai jopa yhdeksän prosentin Euribor-koroista. Nyt näyttää kuitenkin, että noin neljän prosentin Euribor-korko on tämän hetken huippulukema.

Maailmantilanteen jatkuessa epävakaana ei varmasti ole kuitenkaan haittaa siitä, vaikka omassa taloudessa varautuisikin nykyistä korkotasoa korkeampiin korkoihin huolimatta siitä, että tällä hetkellä korot näyttäisivät olevan laskusuunnassa.

Miten Euribor vaikuttaa asuntolainoihin?

Suomalaisilla on usein Euribor-korkoon sidottu asuntolaina. Koron nousu on näkynyt kohonneina asumiskustannuksina, kun lainanhoitokulut ovat Euribor-koron nousun myötä nousseet. Asuntovelallisille korkojen nousu on merkinnyt siis sitä, että rahaa on ollut entistä vähemmän käytettävissä, kun lainanlyhennykset ovat syöneet isomman osan tuloista. Inflaatio ja koronnousu ovat siis etenkin asuntovelallisille Suomessa huono yhdistelmä.

Laskevatko asuntojen hinnat korkean Euriborin myötä?

Asuntomarkkinoilla on tehty ennusteita ja arvailuja siitä, että asuntojen hinnat saattaisivat korkeampien korkojen myötä kääntyä pieneen laskuun. Tämä selittyy sillä, että asuntomarkkinoilla kysyntä pienenee, kun ihmiset eivät halua ottaa etenkään isoja lainoja epävakaan korkomarkkinan aikaan. Samaan aikaan osa saattaa haluta vaihtaa pienempään asuntoon, ison asunnon korkeiden lainanhoitokulujen myötä. Toisaalta osa asiantuntijoista sanoo, että oikea aika ostaa asunto on juuri nyt, kun asuntojen hinnat eivät ole ainakaan noususuunnassa.

Mitä hyötyä korkeammasta korosta on?

Pankkitalletuksia omistavat ovat huomanneet Euribor-koron noususta saatavan hyödyn. Useat pankit eivät ole maksaneet korkoa lainkaan vuosiin pankkitalletuksille, mutta nyt kohonneet Euribor-koron myötä myös pankkitalletuksista saa taas korkoa. Säästötileilläkin voi siis tällä hetkellä saada rahoilleen tuottoa.

Monet piensijoittajat ovat myös tarttuneet mahdollisuuteen saada tuottoa erilaisista korkorahastoista ja korko-ETF:n kautta. Mikäli haluaa sijoitusmielessä hyötyä Euribor-koron muutoksista, kannattaa tutustua korkosijoituksiin tarkemmin, eikä tehdä sokeasti oletusta niiden tuotosta.

Euribor-korko ja sijoittaminen

Viitekorkona toimivan Euribor-koron seuraaminen on sijoittajille tärkeää monestakin eri syystä. Euribor-korko voi vaikuttaa sijoittajan lainan kuluihin ja sijoitusten kustannuksiin. Toisaalta Euriborin muutokset voivat aiheuttaa myös muita riskejä sijoittajille jos he ovat sijoittaneet esimerkiksi joukkovelkakirjoihin, jotka on sidottu Euribor-korkoon. Tällöin suurempi korko saattaa tarkoittaa suurempia korkomenoja. Riskienhallinnan kannalta Euriborin seuraaminen on sijoittajille hyvin tärkeää. Asuntosijoittajille Euribor-koron nousu on merkinnyt isompia kustannuksia ja mikäli sijoitusstrategiat eivät ole olleet kunnossa, koronnousu on saattanut viedä ison osan sijoitusten tuotoista.

Pähkinänkuoressa, mitä kannattaa lainassa huomioida Euribor-koron kanssa?

Asuntolainan kanssa usein Suomessa käytettävä Euribor muuttuu jatkuvasti. Lainassa on määritelty koron tarkastuspäivät. Ne saattavat olla kolmen, kuuden tai kahdentoistakuukauden välein yleisimmissä Euribor-koroissa.

Lainanlyhennystavasta riippuen, koron muuttuessa lainan maksuerä, laina-aika tai maksettavan lyhennyksen määrä saattaa muuttua. Oma talous kannattaa ottaa huomioon korkoa ja lyhennystapaa valitessa, jotta korkojen muutos ei vaikuta omaan talouteen negatiivisesti.

Etenkin asuntosijoittajan kannattaa seurata Euribor-koron kehitystä tarkasti, jotta osaa varautua mahdollisiin muutoksiin sijoituksen kuluissa ja tuotossa.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: