Etusivu » Asuntolainan kilpailutus » Asuntolainan määrä suhteessa tuloihin

Asuntolainan määrä suhteessa tuloihin

Asuntolaina on syytä mitoittaa vallitsevien suositusten mukaisesti suhteessa omiin tuloihin. Lue alta vinkit ja kilpailuta samalla asuntolainasi alla olevalla lomakkeella.
Ladataan lomaketta..

Löydä asuntolainatarjousLöydä edullisin tarjous

Nopea lainahakemusSelkeä ja nopea lainahakemus

Ei sitoutumistaHakemus ei sido mihinkään

Asuntolainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä lainahakemus
Lomakkeen täyttäminen vie noin 3 minuuttia.

Kysymme hakemuksessa perustietojasi ja kartoitamme tulotasoasi.

2
Vertaa asuntolainatarjouksia
Viimeistään seuraavana arkipäivänä hakemuksen lähettämisestä saat sähköpostia siitä, miten hakemuksesi käsittely etenee.

Tämän jälkeen voit saada yhteydenottoja tai lainatarjouksia suoraan lainanantajilta.
3
Hyväksy asuntolainatarjous
Kun olen vastaanottanut asuntolainatarjouksia, voit vertailla ja valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään.

Sopiva asuntolaina on suhteutettu tuloihin

Oli kyseessä sitten vanha rivitalo Kemistä, omakotitalo Jämsästä tai vastavalmistunut kerrostaloasunto Helsingistä; asuntolaina on aina syytä mitoittaa järkevästi omiin tuloihinsa nähden. Liian suuri velkakuorma on taakka niin taloudellisesti, kuin henkisesti.

Hyvä lainamäärä on sellainen, ettei sen takaisinmaksusta koidu kohtuutonta rasitetta tavallisessa arkielämässä. Lainasta huolimatta pitää olla myös varaa harrastaa, lomailla ja laittaa osa palkasta säästöön.

Lainamäärän lisäksi on hyvä varata riittävästi aikaa lainan takaisinmaksua varten, jotta takaisinmaksettavat kuukausierät eivät rasita liikaa omaa taloutta.

Kuukausierä on silloin sopiva, kun sen jälkeen jää riittävästi rahaa elämiseen ja säästöön. Yksi hyvä nyrkkisääntö sopivaan lainan kuukausierään on se, ettei kuukausittaisista nettotuloista menisi yli kolmannesta lainan hoitoon.

Hallitus rajoittamassa suomalaisten velkaantumista

Keväällä 2021 on uutisoitu useassa eri lehdessä hallituksen kaavailemasta velkakatosta. Velkakaton tarkoituksena on rajoittaa ihmisten liiallista velkaantumista tuloihinsa nähden.

Kaavaillun velkakaton mukaan lainan määrä suhteessa bruttotuloihin voisi olla korkeintaan 5 – kertainen. Asuntolaina toisin sanoen saisi olla maksimissaan suuruudeltaan 500 prosenttia hakijan tuloihin nähden.

Huoma, että bruttotuloilla tarkoitaan henkilön tai kotitalouden ansio- ja pääomatuloja, joista ei olla vähennetty veroja ja muita vähennyksiä.

  • Ansiotulo = esimerkiksi palkka, eläketulo ja erilaiset sosiaalituet.
  • Pääomatulo = esimerkiksi sijoituksista saatava voitto, kuten osinkotulot ja vuokratuotto.

Vuonna 2020 Suomen Pankin tilastojen mukaan jopa 28% asuntolainoista myönnettiin kotitalouksille, joidenka velkasuhde lainan myöntämisen jälkeen oli yli 450%. Vastaavasti 21% myönnettiin kotitalouksille, joidenka velkasuhde oli yli 500%

Tyypillinen velka-tulosuhde ensiasunnon ostajilla oli Finanssivalvonnan ja Suomen Pankin mukaan noin 368 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että velkaa ensiasuntoon otettiin keskimäärin 3,68 -kertaisesti omiin vuosittaisiin bruttotuloihin nähden.

Asunnonvaihtajilla ja asuntosijoittajilla velka-tulosuhde oli hieman pienempi mutta molempien kohdalla 300 prosentin yläpuolella.

Selvitä mahdollisuutesi asuntolainaan

Lainalaskuri

Kuukausierä tälle lainasummalle:

Lainasumma johon sinulla on varaa:

Takaisinmaksettava summa yhteensä:

Korkojen/kulujen osuus summasta:

HUOM! Oheinen laskuri ei huomioi hallituksen kaavailemaa 5-kertaista asuntolainakattoa. Sen sijaan sillä voit selvittää suuntaa-antavasti.

  1. asuntolainan kuukausierän annetulla nimelliskorolla ja toivotulla takaisinmaksuajalla
  2. kuinka suureen asuntolainaan sinulla on varaa kuukausilyhennysten perusteella

Tulemme lähiaikoina päivittämään laskurin niin, että se laskee arvion asuntoalainasta vuosittaisten bruttotulojen perusteella.

Varaudu yllätyksiin

Koska elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan, on muutoksiin hyvä varautua myös asuntolainan kohdalla. Joskus nämä yllätykset sattuvat olemaan epämieluisia kuten työttömäksi jääminen, avioero, vakava sairastuminen tai puolison menehtyminen.

Epämieluisiin yllätyksiin voi varautua myös pankin avulla hakemalla lisäturvaa esimerkiksi lainan takaisinmaksuturvan tai vakuutusten kautta.

Yllätysten sattuessa kannattaa joka tapauksessa aina olla yhteydessä pankkiin. Asiakkaan ollessa ajoissa yhteydessä pankkiin, hänen lainalleen voidaan sopia uusia lainan takaisinmaksujärjestelyjä tai mahdollisia lyhennysvapaita.

On sekä pankin että asiakkaan etu, että asiakas saa hoidettua lainan takaisinmaksun pankille, vaikka alkuperäinen takaisinmaksusuunnitelma hieman muuttuisikin.

Keskimääräinen asuntolaina Suomessa

Suomessa vuonna 2019 asuntolainan määrä keskimäärin asuntokuntaa kohden oli Tilastokeskuksen mukaan 102 240 euroa.

Eniten asuntovelkaa oli pääkaupunkiseudun alueella, jossa keskimääräinen asuntovelka asuntokuntaa kohden oli 148 500 euroa.

Suomen Pankin mukaan uusien asuntolainan ottajien kokonaisvelat suhteessa tuloihin ovat yleisesti kasvaneet viime vuosina. Suuret velat suhteessa asuntovelallisen tuloihin ovat tyypillisempiä kasvukeskuksissa, kuin muualla Suomessa.

Hyvä tietää
Ihmisten liian suuren velkaantumisen hillitsemiseksi, Suomen hallitus on kaavaillut velkakattoa lainojen määrän ja laina-ajan rajoittamiseksi. Sama koskee myös rakennuslainaa.

Velkakatto käytännössä

Käytännön tasolla velkakatossa huomioidaan myös henkilön kaikki tämänhetkiset velat. Mitä enemmän henkilöllä on olemassa olevaa lainaa, sitä vähemmän hän voi saada uutta lainaa.

Esimerkki velkakatosta

Miia työskentelee sairaanhoitajana, ja hänen vuosittaiset tulonsa ovat 30 000 euroa.

Miialla on maksettavana opintolainaa 15 000 euroa, sekä 6 000 euroa kulutusluottoja.

Teoriassa Miia voi saada tulojensa mukaan enimmillään 30 000 x 5 = 150 000 euroa lainaa.

Lainasta kuitenkin vähennetään vielä Miian jäljellä oleva opintolaina sekä kulutusluotot, joten lopullinen velan enimmäismäärä on 150 000 – 15 000 – 6000 = 129 000 euroa.

Kaavailtu velkakatto rajaisi osittain myös laina-ajan pituutta. Asuntolainojen kohdalla takaisinmaksuaika saisi olla enintään 25 vuotta. Tällä pyritään estämään ylipitkien laina-aikojen tarjoaminen. Ruotsissa esimerkiksi on ollut tarjolla jopa 105 vuoden mittaisia asuntolainoja vuodesta 2016 asti.

Ehdotus velkakaton säätämisestä ei ole vielä saanut poliittista päätöstä. Asiaa käsittelevä lakiluonnos on lähdössä lausuntokierrokselle 2021 vuoden kesän aikana, ja mahdollisia muutoksia arvioidaan nähtävän vasta vuoden 2022 puolella.

Asuntolainan osuus tuloista velkakatolla

Alle on tehty havainnollistava taulukko siitä, kuinka 500% velkakatto toimisi käytännössä. Taulukon mukaan henkilö, jonka vuosittaiset bruttotulot ovat 30 000 euroa vuodessa, voisi olla saada 150 000 euroa lainaa korkeimmillaan.

Bruttotulot vuodessa euroina Velat yhteensä euroina
10 000 50 000
20 000 100 000
30 000 150 000
40 000 200 000
50 000 250 000
60 000 300 000
70 000 350 000
80 000 400 000
90 000 450 000
100 000 500 000
110 000 550 000
120 000 600 000
130 000 650 000
140 000 700 000
150 000 750 000
200 000 1 000 000

Paljonko voin saada asuntolainaa – 9 vaikuttavaa tekijää

Tulojen, menojen ja nykyisten velkojen lisäksi on olemassa myös paljon muita asioita, jotka kiinnostavat pankkia asuntolainaneuvottelussa.

Alle on koottu lyhyt lista muuttujista, jotka vaikuttavat siihen, paljonko voit saada lainaa suhteessa tuloihisi.

  • Tulosi ja menosi
  • Nykyiset velkasi
  • Ostettava kohde
  • Kertyneet säästösi
  • Lisävakuudet
  • Työsuhteesi laatu
  • Aiempi maksuhistoriasi
  • Korkotaso
  • Asiakkuutesi
  • Lainan hakijoiden määrä

Asuntolainan määrä suhteessa tuloihin – Usein kysyttyä

Paljonko voin saada asuntolainaa?
Tällä hetkellä voit saada asuntolainaa enimmillään noin 5-kertaisesti vuosittaisen bruttotulojesi verran.
Mikä on keskimääräinen asuntolaina Suomessa?
Vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan asuntolaina määrä keskimäärin oli 102 240 euroa.
Mikä on hyvä velka-tulosuhde?
Hyvä nyrkkisääntö lainan ottamiseen on se, ettei kuukausierän maksamiseen menisi yli kolmannesta tuloista.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: